Saturday 12 March 2016

GARAEDDEOK { Rice Cake}

Assalammualaikum. Hi.

Rice cake
Ni rice cake. Bukan cake yg dessert tu tau, Rice cake ni kebanyakkannya guna dalam dishes yang berat macam Spicy Rice cake (Tteokbokki)  Korean dishes. Rasa dia kenyal kenyal. Takpa, nnti aku share resepi yg paling org suka buat guna rice cake ni, Entry kali ni aku nak share macam mana nak buat rice cake ni. Halal dan bahan dia senang cari. Check this out!

GARAEDDEOK
{ Rice Cake}

Bahan- bahan:

2 cawan tepung beras
1/2 teaspoon garam
3/4 cawan air panas kalau guna microwave/ 1 cawan air panas kalau guna steamer
1 teaspoon sesame oil

Cara-cara:

Ada dua cara boleh guna Microwave atau Steamer.

Microwave

1. Campurkan tepung beras, garam dan air panas dalam bowl. Campurkan je tau.
2. Coverkan bowl tu dgn plastic wrap tapi jangan cover semua. Tinggalkan space sikit. Nak cover semua boleh tapi buat lubang sikit sbb nak release wap. Letak dlm microwave for 2 minutes.
3. Gaulkan dough rice cake tu dengan sudip kayu atau sudip nasi. Jangan guna sudip besi or sudu besi tau.
4. Lepas dah gaulkan dough tu, cover balik dgn plastic wrap tinggalkan sikit ruang dan masukkan dlm microwave for 2 minutes.
5. Spread 1/2 sesame oil on cutting board. Kalau nak guna olive oil pun okay. Optional. sbb fungsi tanak bagi melekat atas cutting board je.
6. Uli dough rice cake tu atas cutting board dalam 5 minit sampai betu betul sebati.

Steamer

1.Campurkan tepung beras, garam dan air panas dalam bowl.
2 Gaulkan dan letak bowl of rice cake dough tu dalam steamer rack. Jgn lupa letak kertas minyak sekali tau. Steam for about 25 minutes over high heat.
3. Spread 1/2 teaspoon sesame oil/olive oil atas cutting board.
4. Uli dough rice cake tu atas cutting board dalam 5 minit sampai betul betul sebati. *hati-hati sbb dough tu panas tau.

Lepas dah siapkan rice cake ikut method salah satu yang kat atas. so, lets proceed to the next level:

1. Potong dough rice cake into 8 equal pieces, roll setiap pieces tu kepada 4 inch long cylinder shaped rice cake.
2. Letakkan 1/2 teaspoon sesame oil/olive oil atas tangan dan sapukan sesame oil/olive oil kat rice cake yang dah diroll kepada 4 inch sbb nak shining dan takmau bagi melekat.

Okay, Rice Cake dah siap! Selamat Mencuba :)

THANK YOU FOR YOUR TIME :)


No comments:

Post a Comment